Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

Com reduir els plàstics a casa?

Com a persones consumidores, tenim una gran responsabilitat alhora d’escollir els productes que comprem i per tant, un gran poder en la generació o no de plàstics en el seu origen.

Si alhora d’anar a comprar escollim productes a granel, frescos, no envasats i sense excessos d’embalatges, reduirem l’ús dels plàstics a casa nostra i fomentarem la demanda de productes de consum d’aquestes característiques. Si la demanda d’aquests tipus de productes creix entres els i les consumidores, poc a poc cada cop s’aniran introduint al mercat aquest tipus de productes en detriment d’aquells productes amb excés d’embalatges.

Comprar a granel no té perquè resultar una pràctica poc còmode si ho prenem com un hàbit més en la nostra rutina de consum. Per exemple, podem dur sempre una bossa de tela o de reixeta a la motxilla o bossa de mà i així sempre la podrem utilitzar per fer compres que no teníem previstes al sortir de casa i evitar l’ús de plàstics.

Si som a casa, només es tracta d’organitzar-nos bé abans de sortir a realitzar la compra; alhora que agafem el moneder, podem agafar també les bosses de tela, de reixeta o envasos reutilitzables, com carmanyoles, on hi podrem guardar directament els productes que anirem a comprar.

També podem aprofitar per preguntar als nostres avis i àvies de quina manera realitzaven la compra quan eren infants, de ben segur que ens donaran consells que podem aplicar en el nostre dia a dia per reduir l’ús dels plàstics; per exemple, la bossa de tela per anar a comprar el pa i l’ús del cabàs per comprar la fruita i  les verdures.

Si hi reflexionem la compra a granel no només ens ajuda a reduir els plàstics i tenir cura del planeta, sinó que també resulta molt més econòmica a llarg termini per la nostra butxaca. Per exemple, resulta més barat comprar llegums o cereals a granel i després cuinar-los, que no pas comprar petits envasos amb aquests aliments ja precuinats. A més a més, la qualitat de l’aliment empitjora al estar envasat, a causa dels conservants que s’hi afegeixen.

A casa, podem trobar molts exemples sobre com reduir l’ús dels plàstics, com per exemple…

  • Aigua: en comptes de comprar aigua envasada, podem instal·lar un filtre a l’aixeta de casa que millori la qualitat de l’aigua.
  • Cereals, farines i llegums: podem comprar-los a granel i anar amb les nostres pròpies bosses o pots per posar-hi els aliments. Guanyarem en qualitat de producte i estalviarem diners!
  • Fruita i verdura: les podem comprar fresques i guardar-les a les bosses que portem ja de casa.
  • Ous: si comprem els ous al mercat o a productors locals, podem portar les oueres de cartró o inclús reutilitzables ja de casa i així evitarem que ens donin una ouera nova.
  • Detergents: cada cop són més habituals les botigues amb detergents a granel, on podem anar amb un envàs de casa i demanar les quantitats que necessitem de detergent per la neteja de casa, la roba i per a la nostra pròpia higiene. A més a més, si a casa reutilitzem l’oli podem engrescar-nos a realitzar el nostre propi sabó casolà!

I tu, de quina manera evites els plàstics a casa? Deixa’ns un comentari i explica’ns-ho!

I a l’escola?

L’hora d’esbarjo és un moment a l’escola on es pot evitar fàcilment la generació de residus si modifiquem de manera senzilla els nostres hàbits i no fem ús de brics, paper d’alumini o film transparent.

Algunes idees per evitar aquests productes són solucions molt senzilles, com per exemple portar l’esmorzar utilitzant una peça de roba impermeable, com el conegut Boc’n’Roll. De la mateixa manera, també podem utilitzar una carmanyola o recipient per a tal fi i fins i tot alguna bosseta petita de tela per a portar la fruita o fruits secs.

Per la beguda, sempre podrem optar per la cantimplora i per tal d’evitar el consum de petits brics de suc o llet sempre podem portar el suc o la llet directament de casa dins d’una ampolla reutilitzable. Això no només ajudarà a evitar plàstics al planeta sinó que també ens assegurem de la qualitat de les begudes que estem ingerint; en aquest cas optem pel suc fresc de casa en detriment dels sucs envasats generalment amb un excés de sucres i conservants.

I tu, de quina manera evites els plàstics a l’escola? Deixa’ns un comentari i explica’ns-ho!

A %d blogueros les gusta esto: